Τρίτη, 16 Απριλίου

Ένα «περίεργο σήμα» έρχεται από τον Γαλαξία μας – Σε τι οφείλεται;


Οι «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις» (Fast radio bursts) είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον χώρο της αστρονομίας αυτή τη στιγμή. Η αναγνώριση της προέλευσης αυτών των σημάτων, είτε αυτή είναι εντός του γαλαξία μας είτε εκτός, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν  πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Όπως φαίνεται, το σήμα «γρήγορης  ραδιοφωνικής έκρηξης» που ανιχνεύθηκε από δύο επίγεια ραδιοτηλεσκόπια στις 28 Απριλίου 2020, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στους αστρονόμους καθώς προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευσή του στον Γαλαξία.

Με απόσταση 30.000 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, αυτήν ήταν πλησιέστερη γρήγορη ραδιοφωνική έκρηξη στη Γη, εντός του Γαλαξία μας . Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι είναι αδύνατο να μην είχε καταγραφεί η έκρηξη αν και διήρκεσε μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Τώρα, βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη της μυστηριώδους προέλευσή της.

Το παράξενο σήμα που προέρχεται από τον Γαλαξία μας, ανιχνεύθηκε από το καναδικό ραδιοτηλεσκόπιο «Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment» (CHIME) και τo ραδιοτηλεσκόπιο STARE2.

Oι γνώσεις από τις προηγούμενες «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις» βοήθησε τους αστρονόμους να εντοπίσουν την προέλευση του περίεργου σήματος από τον Γαλαξία. Το σήμα, θα προσφέρει νέες πληροφορίες στους επιστήμονες για τις γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις και υπάρχει ελπίδα ότι θα ρίξουν φως σε ενδεχόμενες μελλοντικές.

Τα στοιχεία τελικά  δείχνουν ότι αυτό το σήμα πιθανώς προέρχεται από  ένα αστέρι τύπου «magnetar», ένα νέο αστέρι νετρονίων που γεννήθηκε από τα μέλη μιας σουπερνόβα, που έχει ισχύ μαγνητικού πεδίου 5.000 τρισεκατομμύρια φορές της Γης, γεγονός που τους καθιστά τους πιο ισχυρούς μαγνήτες σε ολόκληρο το σύμπαν.

Πηγή: Livescience



Source link